Welkom op de website van de educatieve werkvorm 'Het virtuele kantoor'.
Het virtuele kantoor ( soms ook oefenfirma, simulatiebedrijf, ... genoemd ) biedt een antwoord op enerzijds de vraag van het bedrijfsleven naar meer werkervaring van nieuwe arbeidskrachten, anderzijds de vraag vanuit het onderwijs naar meer praktijkgerichte werkvormen.


Ook is het virtuele kantoor een perfecte voorbereiding op tewerkstelling en stages. De leerlingen kunnen in de beschermde omgeving van de school een verscheidenheid aan taken uitvoeren. Taken die in elke middelgrote kantooromgeving voorkomen en misschien niet allemaal aan bod kunnen komen tijdens een stageperiode.


Meer informatie over het wat, hoe, ... vindt u op de andere pagina's van deze site.
Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben, aarzel niet ons te contacteren.

 

Kantoorsimulatie > algemeen

 

Eén van de initiatieven van vzw WEB is het virtuele kantoor. Dit initiatief werd in 1994 opgericht en werd voordien toegepast in een opleiding om werkzoekenden op te leiden tot administratief bedienden.

De ‘centrale’ werkt op een interactieve manier samen met de leerlingen om zo de competenties te verwerven die vereist zijn om het diploma van onthaalmedewerker of commercieel medewerker binnendienst te behalen.

Cebes biedt hiervoor het ERP-pakket ‘ODOO’ aan waar leerlingen gegevens in leren verwerken zoals o.a. het opvolgen van klanten, leveranciers, bestellingen, facturatie, voorraadbeheer,… Bovendien ondersteunt dit pakket ook e-commerce en een CRM omgeving, waar leerlingen klachtenbehandelingen en prospecties in kunnen opnemen.

Klantgerichte communicatie kunnen de leerlingen inoefenen d.m.v. de interactie met onze medewerkers die verschillende “rollen” opnemen zoals bijvoorbeeld die van klanten en leveranciers. Een ideale manier om in een “beschermende” omgeving een eerste werkervaring op te doen.

Momenteel werken ongeveer 48 scholen met het virtuele kantoor. In totaal worden elk schooljaar +/- 90 simulatiebedrijfjes opgericht. Klassen uit zowel het TSO, BSO, BuSO en het Deeltijds onderwijs werken samen met het virtueel kantoor.

 

Wat?

 

Ons vernieuwd aanbod sluit goed aan bij zowel de verwachtingen op de arbeidsmarkt als de onderwijsleerplannen van administratieve studierichtingen.

Ons aanbod omvat de verschillende bedrijfsprocessen en nodige vaardigheden die de leerlingen onder de knie moeten krijgen. Hieronder lichten we de verschillende aspecten van ons aanbod verder toe. De moeilijkheidsgraad en intensiteit van het programma kan steeds aangepast worden.

 

Volgende zaken worden ingeoefend:

1. In uiteenlopende contactsituaties klantgericht handelen en communicatief vlot omgaan met bezoekers, klanten en leveranciers:

  • Telefoongesprekken oefenen in Nederlands en twee vreemde talen (Frans en Engels). Leerlingen leren productengamma voorstellen en klanten informeren over het aanbod van hun bedrijfje.
  • CRM pakket: binnen ODOO. Leerlingen krijgen telefonische vragen/klachtenformulieren om te behandelen.
  • Deelname aan een (fictieve) beurs (optioneel)

2. Binnen een e-business omgeving klantgericht handelen:

  • Opzetten van een webshop gebruik makend van kant-en klare software (ODOO)
  • De online communicatie met de klant via de website van het bedrijf verzorgen

3. Klantenrelaties, leveranciersrelaties en voorraadbeheer opvolgen m.b.v. geïntegreerde software.

  • Goederen- en informatiestromen binnen een ERP omgeving toepassen (ODOO)
  • Handels- en financiële documenten verwerken met een professioneel boekhoudpakket ( ODOO)

4. Werken in team:

  • Omgaan met feedback, communicatie, vergadertechnieken toepassen…

 

Meer weten?

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij:

Nathalie Olaerts

Dr. Van de Perrestraat 218

2440 Geel

014/56 27 14

NathalieO@webwerkt.be of Cebes@webwerkt.be
 

vzw WEB – vzw SW WEB Steenweg op Tielen 70 2300 Turnhout - tel 014/46 27 10 - fax 014/46 27 11 - info@webwerkt.be - - Gemaakt in De Webfabriek